Megfigyelő kamerák

Amennyiben a maximális hatékonyságot és költségtakarékosságot szeretnénk elérni, biztonsági kamerák telepítésénél mindenképpen biztonsági szakértő véleményét kell kikérni. Nem azt kell megmondani neki, hogy hová szeretnénk a kamerákat, azt majd ő megmondja. Azt kell megmondani, hogy mit szeretnénk figyeltetni, milyen információra van szükségünk, mit akarunk a kamerákkal védeni. Van rá eset, hogy a felfogadott szerelők is tudnak tanácsot adni, de tekintettel arra, hogy számtalan tényező befolyásolja a kivitelezés eredményességét, célszerű inkább biztonsági szakértővel terveztetni.

Attól függően, hogy mit figyeltetünk, a kamerák műszaki paraméterei és szerelési helyük egymástól függően nagyon sok tényezővel befolyásolják az ideális választást.

A hely

» kültér vagy beltér, esetlegesen speciális (pl. víz alatti)
» a figyelés távolsága
» fényhatások (pl. nappal szembeni órák száma, gyakori gépjármű reflektor fény, stb.)
» hőmérséklet és páratartalom (pl. speciális hűtőkamrák)
» karbantarthatósági szempont (porosodás, madárürülék, pókháló, darázsfészek, stb. kezelése)

A kamera

» éjjellátó vagy sima
» motoros vagy fix
» analóg vagy IP
» objektív mérete
» objektív típusa

Az adatátvitel

» RCA
» BNC
» UTP
» WiFi
» optika

A rögzítés

» analóg többcsatornás rögzítő (DVR)
» hálózati IP (vagy saját protokoll) alapú rögzítő (NVR)
» kameránkénti SD kártya rögzítés
» számítógépes rögzítés
» távoli szerver vagy felhő alapú rögzítés

 

A fenti variációk már egy átlagos körülmények között (pl. családi ház) telepítendő 4-8 kamerás rendszer esetében is fennállnak. Az esetlegesen szükséges rögzítő rendszerek (pl. oszlop, bilincs, talpak), kültéri burkolatok, mikrofonok vagy speciális kiegészítők (pl. fényszűrők) szükségessége tovább nehezíti a választást.

Sokszor értetlenül állunk egy-egy olyan jelenség előtt, amikor bankrablókról vagy reptéri terroristákról elmosódott, felismerhetetlen fotók alapján kérik a lakosság segítségét, miközben munkahelyünkre behajtva a sorompónál lévő kamera 8-10 méteres távolságból a rendszámunkat is képes felismerni tévedés nélkül, száz esetből százszor. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a bank vagy a reptér spórolt a biztonságon, hanem a leggyakoribb esetekben a biztonságtechnikai szakemberrel történő terveztetés hiányát jelenti.

Fontos a kamerák működési területének és a rögzítések időszakos ellenőrzése is, mert így időben ki tudnak derülni olyan hibák, amiket nem is a rendszer meghibásodása vagy alulműködése okoz, hanem a környezet megváltozása.

Egy ügyfélszolgálat utcai üvegportáljáról eltávolítottak egy reklámfóliát ami miatt a külső fény tükröződött az épületet körülvevő dísz-vízsávban, így három munkahelyet figyelő kamerák hatékonysága közel nullára csökkent. Az ilyen és ehhez hasonló esetek a rendszeres ellenőrzések és karbantartások során időben kiderülnek és kezelhetővé válnak.

Kapcsolat

telefon: +36-20-439-3262
e-mail:
mz_kukac_sysadmin_pont_hu

Legetøj og BørnetøjTurtle